Bizleri gelecekte daha neler neler bekliyor..

Gelecekte Ortaya Çıkacak

İlginç Meslekler

Robotlar mesleklerimizi elimizden almak için geliyor. Uzun zamandır bahsi geçen bu konunun birçok açıdan doğruluk payı var.  “Her şeyi makineler yapmaya başladığında bize ne kalacak?” adıyla yapılan bir araştırmada, önümüzdeki 10 ile 15 yıl içinde insanların yaptığı işlerin yüzde 12’sinin makineler tarafından yapılmaya başlayacağı öngörülüyor.
Öte yandan, gelişen teknoloji ile birlikte 21 milyon yeni iş alanının da açılacağını düşünülüyor. Robotların her şeyi ele geçirecekleri korkusuyla baş etmek ve geleceğe hazırlanmak adına, önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacağına inanılan 21 yeni mesleği sizler için derledik.
Öngörülen yeni mesleklerin bir kısmı güçlü bir hayal gücü sayesinde ortaya çıkarken, çoğu şimdiki durumdan çok uzak olmayan işler. Aşağıdaki listeye göz atarak robotlardan sonraki kariyerinize şimdiden başlayabilirsiniz:

Veri Dedektifi

Nesnelerin İnterneti olarak bilinen ve farklı cihazların birbiri ile ya da daha büyük bir ağ ile iletişim kurmalarını sağlayan sistem üzerindeki veriyi inceleyecek ve analiz edecek yeni bir profesyonel meslek öne çıkacak. Bunu öngörmek çok zor değil, zira birçok firma halihazırda müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek adına bu verileri incelemek için büyük miktarlarda zaman ve para harcıyor. Geleceğin veri dedektifleri ise bir adım ileri giderek, insanların evlerinde kullandıkları birbirleri ile iletişim kurabilen, yani IoT cihazların içindeki verileri de analiz etmeye başlayacaklar.

Yoldaş

Tıp ve biyoteknoloji ilerledikçe insan ömrünün de uzaması bekleniyor. Bu da demek oluyor ki; gelecekte yaşlı nüfusu hiç olmadığı kadar kalabalık olacak. Tüm bu yaşlı insanlar da birileriyle sohbet etmek isteyecek. Bu iş adından da anlaşılacağı gibi, yaşlı insanlarla yürüyüşe çıkıp, onlarla istedikleri konularda sohbet etmeniz anlamına geliyor.

Siber Şehir Analisti

Gelecekteki siber şehirlerin güvenli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için verilerin hızlı bir şekilde dolaşımda olması gerekecek. Şehirde enerji, atık yönetimi gibi sistemlerin çalışabilmesi için milyonlarca sensörden alınan veriler işlenecek. Şehirlerde ayrıca, biyolojik, kişisel ve mülk verileri de depolanacak. Eğer şehir geneline yayılan sensörlerden biri arızalanacak olursa analistin tamir etmesi gerekecek.

Arttırılmış Sanal Gerçeklik Macerası Yapımcısı

Shakespeare’in onlarca yıl önce yaptığı gibi macera yapımcıları da geleceğin eğlence anlayışını yaratacak. Bu sanatçılar, insanların artırılmış gerçeklikte yaşayacakları maceraları yazacak, dizayn edecek ve sanal hayata geçirecek.

Yapay Zeka İş Geliştirme Uzmanı

Cognizant firmasına göre yapay zekanın henüz yapamadığı ve öngörülebilir gelecekte de yapamayacağı bir şey var: Kendini satmak! Bu uzman, yapay zekayı pazarlamaktan sorumlu olacak.

Spor Denetmeni

Halihazırda obezite dünyanın sorunlarından biriyken gelecekte işlerin daha iyiye gideceğini düşünmeyi gerektirecek bir durum söz konusu değil. Şu anda çeşitli uygulamalar spor rutininizi takip etse de sizi rutininizin dışına çıkmamanız konusunda zorlayamıyor. Gelecekte müşterilerini spor takip cihazları ile her an kontrol eden ve onları sağlıklı olmaları konusunda motive eden denetmenler olacak.

Sağlık Teknisyeni

Yapay zeka destekli robotların sağlık hizmeti verebileceği bir gelecekte, hastaların doktora gitmesine gerek kalmayacak. Sağlık teknisyenleri ise bu robotlardan sorumlu olacak. Hastanın ayağına giderek gerekli tanıyı koyabilecek bu robotlar, ihtiyaç halinde ameliyat dahi yapabilecek. Üstelik tüm bu uygulamalardan sorumlu bir sağlık teknisyeni olmak için herhangi bir tıp eğitimi almak zorunda olmayacaksınız.

Kişisel Veri Komisyoncusu

Gelecekte insanlar kişisel verileri sayesinde para kazanabilecek. Artık Facebook gibi siteler değil, verilerin asıl sahibi olanlar onları satabilecek. Kişisel veri komisyoncuları da bu verilerin değerinde alınıp satılmasını sağlayacak.

Otoyol Denetmeni

Kendi kendine giden arabalar ve kargo dronları gelecekteki yol ve hava trafiğini değiştirecek. Otoyol denetmenleri ise, bu trafiği yönlendirip kontrol ederek etkili bir şekilde kullanılabilmesini sağlayacak.

Dijital Terzi

Müşteriler vücut ölçülerini kesin bir şekilde belirleyecek bir teknoloji sayesinde, tam üzerine uyacak kıyafetleri satın alabilecek. Dijital terzinin yapması gereken ise bu teknolojiyi doğru şekilde müşterinin etrafına kurmak olacak. Bu sayede insanlar istedikleri kıyafetin tam bedenini alabilecek ve böylece iade oranları da düşecek.

Genetik Çeşitlilik Görevlisi

Fırsat eşitliği için çalışmak yeni bir anlam kazanacak. Gelecekte işverenler çeşitli etnik gruplardan ya da cinsiyetten eleman çalıştırmak yerine genetik olarak tasarlanmış insanlarla, tasarlanmamış olanlar arasında denge kurmak zorunda kalacak.

Bilişim Teknolojileri Yardımcısı

Bu potansiyel pozisyondaki kişi günümüzdekinden daha ileri düzey bilgiye sahip bir bilişim elemanı olacak. Bu kişinin hedefi, şirketin geri plandaki bilişim operasyonları ile otomatik hizmet verebilen bilişim teknolojisi platformu arasında bağ kurmak olacak. BT yardımcısının bir diğer sorumluluğu ise geri plandaki bilişim operasyonları, yani gölge bilişim operasyonlarından sorumlu ekibi yönetmek, yenilikleri ve yeni teknolojileri desteklemek ve çalışanları eğitmek olacak.

Finans Danışmanı

Basılı paranın yok olduğu ve Bitcoin gibi kripto para birimlerinin yükseldiği bir dünyada parayı kontrol etmek zorlaşacak. Bu yeni sistemdeki kesinti ve komisyon yapısını sıradan birinin anlayabilmesi pek mümkün görünmüyor. Finans danışmanı bu noktada devreye girerek insanlara paralarının hesabını tutmaları konusunda yardım edecek.

Kişisel Hafıza Sorumlusu

İnsanlar gelecekte hiç olmadığı kadar uzun bir ömür sürecek fakat bu tıbbi gelişmeye hafıza üzerine yapılan çalışmalar yetişebilecek gibi görünmüyor. Hafıza sorumluları, aynı bir müze müdürü gibi, hastaların hafızaları için oluşturduğu sanal dünyaları kontrol edecek, bu anılardan oluşturulan gerçekçi simülasyonlardan sorumlu olacak.Hafıza sorumluları ayrıca, hafızaları zarar gören hastalar için onların en önemli anılarını da koruyacak.

Sanal Mağaza Rehberi

Gelecekte alışveriş yalnızca internet üzerinden yapılacak ve bir müşteri örneğin koltuk almak istediğinde, sadece çevrimiçi olması yetecek. Sanal Mağaza Rehberi, müşterinin aradığını bulabilmesi için devasa depolarda ona yol gösterecek.

Genom Portföy Yöneticisi

DNA analizi ve CRISPR gen düzenlemesi yenilikleri sayesinde, insanlar farklı sağlık gereksinimleri edindi. Biyoteknoloji firmaları da bu yeni ihtiyaçları karşılayabilecek potansiyele sahip. Büyük miktarlarda ilaç üretebilecek firmalar için çalışacak olan genom portföy yöneticisi, bu ilaçları pazarlamak için strateji oluşturmakla görevlendirilecek.

İnsan-Makine İş Birliği Müdürü

Gelecekteki işlerin başarısı, insanlarla makineler arasındaki iş birliğinin ne kadar iyi olduğuna bağlı olacak. İş birliği müdürünün görevi ise; makinelerin ve insanların en güçlü yönlerini gözlemleyip birlikte mümkün olduğunca verimli çalışmalarını sağlamak olacak.

Güven Görevlisi

Her ne kadar kripto para birimleri ile para transferi yapılsa da, gelecekte yatırımcılar çok daha fazla iletişim halinde olacak. Bunun bir sonucu olarak da, organizasyonların ve şirketlerin mümkün olduğunca şeffaf olması gerekecek. Güven görevlisi, yatırımcıların paralarını koyduğu şirketlerin daha şeffaf hale gelmesini ve güvenilir bir şekilde çalışmalarını sağlayacak.

Kuantum Makinesi Öğrenme Analisti

Bu potansiyel meslek günümüz analistlerinin yaptığından tamamen farklı bir iş tanımına sahip. Bu görevdeki kişi, iş dünyasındaki problemleri daha iyi ve daha kesin bir şekilde çözüme ulaştırmak için kuantum bilgi işlemi ile makine öğrenimini bir araya getirecek. Buradaki asıl amaç ise verilerden yeni sonuçlar çıkarabilen yani öğrenebilen akıllı sistemler oluşturmak olacak.

Sınır Bilişim Uzmanı

Bu iş, geleceğin en değerli firmalarında istihdam edilecek. İlerleyen yıllarda nesnelerin interneti daha yaygın bir hal aldığında oluşacak veri yoğunluğu ile başa çıkmak güçleşecek. Bunun farkına varacak firmalar, sınır bilişim (Edge-Computing) seçeneğine yönelecek. Bu firmalarda görev yapacak olan sınır bilişim uzmanı, eski yöntemlerle depolanan veriyi merkezi olmayan sınır bilişim sistemine aktarılmasından sorumlu olacak. Sınır bilişim ile toplanan veri, bulutta depolanan veriye kıyasla çok daha hızlı işlenebiliyor ve gelecekte kurulabilecek akıllı şehirler, trafik ışıkları gibi sistemlerin kullanılabilmesine olanak sağlayacak.

Etik Görevlisi

Şirketlerin kâr odaklı değil de ahlaki temellere dayalı karar almak istedikleri zaman ortaya çıkacak bu meslek, şirketlerin etik değerlerini takip edecek. Örneğin bir firma insan emeğini önceliği haline getirirse, etik görevlisi o firmaya ait tüm fabrika ve iş yerlerini gezerek insanların çalışma şartlarını gözlemleyecek.

Yorumlar

Popüler Yayınlar